De Jack Norris, Director executiv

Atunci când devii vegan, nu poți ști la ce fel de reacție să te aștepți din partea prietenilor și a familiei. Înțelegând acum cât de rău sunt tratate animalele în agricultura modernă, cel mai probabil îți vei dori să împărtășești lucrurile aflate cu cei dragi, pentru ca și ei să ți se alăture în încercarea de a stopa industriile care provoacă atâta suferință.

Dacă ai noroc, vei avea parte de reacții pozitive din partea membrilor familiei și a prietenilor care îți vor sprijini decizia de a nu mai mânca animale, iar unii dintre ei poate chiar îți vor urma exemplul! Este, totuși, posibil ca unii dintre membrii familiei tale să vadă un stil de viață vegan ca pe un afront adus propriului lor stil de viață, a religiei lor sau poate chiar memoriei unor membri decedați ai familiei care obișnuiau să vâneze și să pescuiască.

În toate aceste cazuri, poate fi dificil de știut cum ar trebui să răspundem. A insista ca cineva să facă ceva este adesea cea mai ușoară metodă de a-i determina să se opună acestui lucru, iar acest fapt poate să fie cu atât mai adevărat când vorbim despre membri ai familiei. Drept urmare, mulți vegani au ajuns la concluzia că abordarea cea mai bună este aceea de a oferi un bun exemplu și de a aștepta ca membrii familiei și prietenii să înceapă să pună ei singuri întrebări legate de subiectele care îi preocupă.

Ingredientele de origine animală” versus „A face cât mai mult bine posibil

Când începi să fii vegan(ă), s-ar putea să simți nevoia de a demonstra prietenilor și familiei că este posibil să trăiești fără a folosi vreun produs de origine animală.

Este important să realizăm că etica vegană a apărut recent în gândirea omenească și, chiar dacă au existat persoane pe parcursul istoriei umane care au ținut pledoarii pentru bunătatea față de animale, totuși nicio societate nu a fost vegană. Din cauză că de-a lungul timpului oamenii mereu s-au folosit de animale, obișnuința de a utiliza părți ale trupurilor lor a pătruns în atâtea produse ce ne înconjoară, încât eliminarea completă a ingredientelor de origine animală din viețile noastre poate crea o presiune greu de suportat.

În acest punct în istorie, nu este atât de important ca oamenii să poată să trăiască cu produse lipsite complet de ingrediente de origine animală, ci mai degrabă să facă cei mai importanți pași către o societate care nu folosește animale. Se poate argumenta că veganii pot fi 99% vegani, și pot folosi restul timpului și energiei emoționale necesare pentru a fi „perfecți” inspirându-i mai degrabă pe ceilalți să devină vegani la rândul lor.

De fapt, ținând neapărat să fii 100% vegan îți poți autosabota încercările de a-i convinge pe ceilalți din jur să devină vegani, fiindcă poate părea mult prea greu pentru ei. O modalitate de a îi încuraja pe ceilalți să devină vegani este de a sublinia faptul că evitarea produselor de origine animală nu trebuie să fie ceva de tipul totul sau nimic.

Câteva modalități practice de a face asta sunt:

  • Comandă mâncăruri ce sunt în mod evident vegane atunci când mănânci în oraș cu prietenii și familia în loc să întrebi angajații localului despre fiecare ingredient în parte.
  • Atunci când cineva spune „Eu nu pot să fiu vegan(ă) pentru că niciodată nu aș putea să renunț la [inserează aici produsul lor preferat de origine animală]”, încurajează această persoană să elimine din alimentația sa restul produselor de origine animală.
  • Dacă cineva recidivează și mănâncă din nou un produs de origine animală, mai dă-i o
    șansă totuși! Fiecare zi este o nouă zi în care cineva poate să facă ce-i stă în puteri pentru a preveni suferința animalelor!

Există vegani care consideră că este important să prezentăm un mesaj consecvent despre veganism: că oamenii au o datorie morală față de animale, iar folosirea produselor de origine animală este o greșeală în orice circumstanță. Experiența noastră ne spune totuși că flexibilitatea în abordarea acestor teme face mai mult bine cauzei de a apropia societatea de ziua în care animalele nu vor mai fi exploatate.

Amintește-ți propriul drum

Câteodată, când oamenii devin vegani, le vine greu să înțeleagă de ce alții nu sunt și ei vegani. Când devenim conștienți de un lucru precum suferința animalelor, este greu uneori să ne amintim că a existat o vreme în care încă nu eram conștienți de această realitate: nu știam, și uneori poate chiar nici nu voiam să știm.

Amintindu-ne de propriul drum spre veganism ne ajută să nu judecăm persoanele non-vegane atât de rapid, ci să încercăm să le înțelegem și să ne angajăm într-o conversație cu ele. Nimeni nu este perfect, și dacă scopul nostru este de a reduce suferința animalelor, atunci trebuie să păstrăm o doză de modestie când avem de-a face cu persoane pe care vrem să le încurajăm să se schimbe.

Stereotipul veganului furios

Veganii au tot dreptul de a fi furioși vizavi de felul în care sunt tratate animalele, iar furia și simțul urgenței pot motiva puternic în lupta pentru drepturile animalelor. Cu toate astea, e important să realizăm că non-veganii își vor dori să fie vegani dacă asociază veganismul mai mult cu fericirea decât cu furia. Din acest motiv, atunci când ești în preajma non-veganilor, ar putea fi mai constructiv să arăți bucuria și satisfacția pe care o ai știind că fiind vegan(ă) ajuți la construirea unei lumi cu mai multă compasiune.

Rețelele de socializare

Un subiect de discuție zilele acestea este despre cât de des să postăm despre chestiuni legate de animale pe Facebook sau pe alte rețele de socializare. Rețelele de socializare sunt o metodă foarte bună de a distribui informații despre ce li se întâmplă animalelor, dar dacă postezi prea des despre aceste teme, e posibil ca prietenii tăi să înceteze să te mai urmărească și să nu mai asculte ce ai de zis. Păstrează în minte acest lucru și folosește-ți postările în mod strategic, astfel încât să le captezi interesul, dar să nu îi copleșești.

Când ajută de fapt să fii mai îndrăzneț

Există o excepție totuși de la regula de a fi mai degrabă un bun exemplu decât să fii prea sâcâitor: atunci când unii oameni decid să te atace pentru că ești vegan(ă). Poți să-i potolești foarte simplu încercând pur și simplu să îi convingi să fie vegani. Atunci când cineva te atacă pentru că ești vegan, răspunde recomandându-i să vizioneze documentare sau videoclipuri despre animale, să citească cărți sau articole despre această temă. După ce faci asta de câteva ori, există șanse bune să înceapă să evite să mai deschidă subiectul.

Concluzia

A înțelege că veganismul este un fenomen relativ recent și că puțini dintre noi s-au născut vegani poate oferi un sentiment de modestie atunci când sperăm că ceilalți vor vedea punctul nostru de vedere. Fiind un exemplu pozitiv pentru prietenii și familia ta și arătând prin propriul exemplu că veganismul este accesibil poți face cel mai mult bine. Și dacă vrei să ai un impact puternic asupra altora, devino voluntar sau donator pentru organizația Vegan Outreach!